5 Comments

上週前我還在 Matters 上挑戰 Kin 這篇 Substack 文章 (當時我的論據是已有太多不同的內容平台),結果我自己都開了 Substack,現在像發現新大陸一樣。遲來的支持,希望大家一起做大社區 :)

Expand full comment
author

討論,哪有挑戰那麼嚴重

👉 https://mclarentee.substack.com/

Expand full comment

Btw, 如果從公司角度出發,你覺得 Substack 可唔可以取代 Mailchimp?我以新手去睇,Mailchimp 做到既野,Substack 都做到,但 Substack 有既,例如 Substack 係可以免費咁 send newsletter regardless of number of subscribers,呢樣真係完勝 Mailchimp。

Expand full comment
author

Substack 有一樣做不到的是自行在 subscribers list 加 tags,只能按照 Substack 本身定義的條件篩選,往後會不會加就不好說,反正它也一直加強功能。不過,至少可以自己 export 所有郵件地址出來再行處理。

另外,就算不是用 Substack,我也會推薦 Mailpoet 多於 Mailchimp,我在 WordPress 20 週年聚會介紹過(不過是針對 WordPress 用戶而言)。Mailpoet 比 Mailchimp 好用,便宜一點點。

Expand full comment
Jun 13, 2023·edited Jun 13, 2023Liked by kin ko

Mailchimp 我都用左 10 年以上,當年佢少過 2,000 個 subscriber list 免費呢樣野幫到好多小公司,加上個超強 UX,仲要係無攞 VC funding (好似?),佢同 37 Signal 兩間公司都係我呢一個小小小公司腦細既模範 🫡

Expand full comment